Youth Equality Promotion Association - ADAPTO
Suntem o organizaţie de tineri, cu tineri, pentru tineri, indiferent de sex, nationalitate, culoare, religie, venituri, stare financiara, statut social, abilitati şi dizabilitati , vizănd dezvoltarea armonioasă a tinerilor pe baza principiilor egalităţii de şanse şi promovând voluntariatul.
   Home      Proiecte incheiate


Ghid pentru o bună interacţiune cu persoanele cu dizabilităţi

Acest manual este rezultatul cursului de formare: "Să facem un ghid pentru o bună interacţiune cu persoanele cu dizabilităţi", un proiect în cadrul programului Tineret în Acţiune, sub forma unui curs de instruire care s-a desfăşurat în Olanda între 28 octombrie şi 7 noiembrie 2013.
Tineri din Bulgaria, Slovenia, Polonia, Republica Cehă, Turcia, Italia, Olanda şi România au participat şi contribuit la acest ghid-manual. 
Ideea iniţială şi primul model a fost făcut de Raluca Oancea de la Asociaţia ADAPTO, România. Ea a fost, de asemenea, co-trainer în cadrul proiectului. Împreună cu organizatorul şi trainer-ul principal Chris van Maanen de la fundaţia Rock Solid, Olanda, au lucrat la formare şi, cu ajutorul tuturor participanţilor, a creat acest manual de orientar . Efortul tuturor a fost esenţial pentru succesul acestui proiect, de asemenea, schimbul de cunoştinţe şi experienţe a dus la bun sfârşit crearea acestui manual.
A fost tradus apoi în toate limbile ţărilor participante şi postat pe portalul SALTO. 
 
 
"Kings & Queens - a little history" 2012 Youth Exchange
 
Schimbul de tineret „Kings and Queens a little history” desfasurat la Bran in perioada 10-19.08.2013 care a pus accent pe moştenirea istorică, culturală, morală şi a tradiţiilor adresat tinerilor, cu oportunităţi reduse si nu numai. 
Prin activitatile educationale desfasurate in cadrul proiectului s-au evidenţiat evenimentelor pozitive din istoria fiecărei ţări, aducerea în prim plan a personalităţile care la un moment dat în trecut au lăsat o moştenire importantă, fie culturală, religioasă sau morală, generaţiilor actuale. Pe de altă parte conducătorii au fost cei care au luat deciziile importante in istorie, modul în care au depăşit obstacolele întâmpinate punându-şi amprenta hotărâtor în dezvoltarea prezentului, prin exemplul lor au putut încuraja înţelegerea rolului identităţii personale, culturale şi geografice în contextul Europei Unite. 
Prin intermediul acestui proiect s-a încurajat dialogul intre tineri, includerea tinerilor cu oportunităţi reduse, crearea oportunitatilor de a se implica si de a deveni membri activi ai societăţii civile. S-au impulsionat dorinta de a organiza si participa şi la alte proiecte internaţionale sub Programul Tineret în Acţiune.
Printre participanţii acestui proiect s-au numarat 3 persoane cu dizabilitati motorii, 3 deficienti de auz membri, 2 persoane cu alte deficiente precum si 5 membri ai minoritatilor culturale. Prin capacitatile proprii ale ADAPTO, pentru acestia s-au asigurat asistenta, traducere si alte actiuni integrative.
Vizibilitatea proiectului catre comunitatea locala a fost facuta prin organizarea unui flash-mob in curtea castelului Bran la ora de varf in data de 17.08.2013
Mai multe imagini de la flash-mob: 
 
 
           ”O hartă accesibilizată a oraşului Constanţa”
 
ADAPTO – Asociaţia pentru Promovarea Egalităţii Între Tineri, a implementat în perioada 01.07-31.12.2012 la Constanţa proiectul „O hartă accesibilizată a oraşului Constanţa” si finantat prin programul de responsabilitate sociala HEINEKEN pentru Comunitati.
 
Proiectul are ca rezultat principal crearea hărţii cu accesibilizările existente în instituţiile, şi zonele turistice din Constanţa, harta disponibilă atât în format fizic cât şi pe internet, material util persoanelor cu nevoi speciale, şi nu numai, din comunitatea locală cât şi a turiştilor.
 
In proiect au fost implicati voluntari ai asociatiei cu si fara dizabilitati. Activitatile au fost coordonate de 3 lideri din care 2 persoane cu dizabilitati. Managementul proiectului a fost asigurat de dra Raluca Oancea iar peste 20 de voluntari implicaţi au vizitat peste 250 de locaţii din oraş, si au colectat date despre aproximativ 600 unitati.
 
                 Mai multe detalii gasiti pe site-ul proiectului:
                              www.harta-accesibila.ro
 
 
 
 
 
 
 
 
          A Small team for a big Smile 2011 Partner Building Activity
 
 Proiectul „A small team for a BIG smile” este un proiect adresat organizaţiilor şi tinerilor, lideri de tineret, traineri şi viitori traineri, tineri cu dizabilităţi care vor să se implice activ în proiecte viitoare, care doresc să capete cunoştinţe practice şi teoretice legate de ce este necesar să ştii şi să iei în considerare atunci când dezvolţi proiecte pentru persoane cu dizabilităţi, care vor să colaboreze cu alte ONG-uri,astfel încât să creeze o reţea de organizaţii non-profit implicate în programul european de tineret, care scriu şi vor implementa în viitor proiecte de tineret împreună cu şi pentru tineri cu dizabilităţi. Iar toate acestea pentru că oricine are dreptul de a participa în proiecte, oriunde doreşte şi nu doar acolo unde există condiţii de cazare şi informaţie accesibilă, ci unde să poată lua parte pe deplin şi în TOATE activităţile.
Mai multe informatii pe blog-ul proiectuluihttp://smileteamproject.blogspot.com/
 
 
 
 
        Sarea in Bucate - Salt the spice of life 2010 Youth Exchange
 
 Plecând de la numele unui vechi şi îndrăgit basm românesc, completat cu un adevăr recunoscut,  proiectul „Sarea în bucate- Salt, the spice of life” RO-11-62-2010-R2 s-a desfăşurat în perioada  24.07-01.08.2010 în localitatea Slănic Prahova implicând un număr de 30 de tineri din România,  Olanda, Italia, Turcia şi comunitatea maghiară din Transilvania. Proiectul a fost organizat de  ADAPTO - Asociaţia pentru promovarea egalităţii între tinerii din Constanta in parteneriat cu  Liceul Slănic Prahova, Grup Şcolar Carmen Sylva Eforie, Solid Rock Marathna Church Olanda, ASN  EDU Erasmus Student Network Turcia, Informagiovani Youth Information Center Eurodesk-point  Italia,finanţat prin programul Uniunii Europene Tineret in Acţiune al DG Educaţie şi Cultură.
 Proiectul a realizat aprofundarea cunoaşterii fiecărei ţări participante în proiect alocându-i -se  timp de dimineaţa până seara pentru a-şi prezenta cultura proprie în diferite modalităţi: cultural,  culinar, din punct de vedere al obiceiurilor si tradiţiilor, din punct de vedere al muzicii şi al  dansului şi, în general, a tot ce ţine de folclor.
 Participanţii au dat un bun exemplu de toleranţă şi cooperare, în procesul de comunicarea şi  învaţare interculturala, precum şi în lupta împotriva prejudecăţilor şi pentru incluziunea socială a  tinerilor cu dizabilitaţi şi a celor cu oportunitaţi reduse , participanţi la proiect.
  Mai multe detalii gasiti pe http://salt-the-spice-of-life.blogspot.com 
 
 
  ”Remote communities under one Europe” Schimb de tineret 
 
Proiectul  a facut ca 34 de tineri, provenind din sase  tari ale Europei: Italia, Germania, Spania, Turcia, Olanda şi România, sa se uneasca intr-un grup, cu scopul de a face un pas inainte in directia integrarii “comunitatilor izolate” (indiferent de tipul lor de izolare), in marea Comunitate Europeana.
Pentru aceasta s-a ales ca loc de desfasurare Sulina, cea mai estica localitate a Uniunii Europene, asezare izolata geografic.
La proiect, printre participanti s-au aflat si tineri dezavantajati social si persoane cu dizabilitati. In perioada 14 - 23.08.2009, la Sulina urma sa se desfasoare Festivalului National de Folclor al Minoritatilor "Serbarile Deltei” editia a IX-a, un foarte bun prilej pentru a introduce in dezbatere tema comuniunii armonioase a mai multor minoritati  in acelasi spatiu, precum si de a da o culoare locala proiectului prin accesul la frumusetile folclorului romanesc/dobrogean, Mai mult s-a dorit să fie prezentate  bunele practici de toleranţă din convieţuirea laolaltă a minotitatilor si etniilor de pe aceste meleaguri.
Finantatori Programul Tineret in Actiune si Asociatia ADAPTO, Sponsori SC Rompetrol SA.
Mai multe detalii gasiti pe blogul proiectului http://remotecommunities2009.blogspot.com/
        
        
    
 
 

(c) 2014 ADAPTO - All right reserved